Category Archives: Internet

ADSL internet

Kako poboljšati brzinu skidanja uz ADSL

adsl-green

ADSL (Asimmetric Digital Subscriber Line) je vrsta ADSL širokopojasne tehnologije, koja se koristi za povezivanje sa Internetom. Prema “Webopedia” ADSL je znatno brža od tradicionalnih modernih linija, jer je u stanju da pošalje više podataka preko bakarnih telefonskih linija. Ako niste zadovoljni sa trenutnom brzinom preuzimanja uz vašu Internet konekciju, možete pokušati nekoliko trikova, kako bi se osiguralo da dobijate maksimalnu brzinu skidanja podataka.

Obratite se svom Internet dobavljaču i raspitajte se o vašem trenutnom Internet paketu. Pitajte ih koliko vam upload i download brzina obezbedjuju u ovom trenutku. Zapišite brojke.

Testirajte svoju brzinu interneta koristeći sajt kao što je Speedtest.net, Speakeasy.net ili Bandwidthplace.com. Kada odete na ove sajtove, kliknite na dugme “Start Test” i sačekajte da veb sajt pokrene test. Uverite se da ne pregledate na internetu ili preuzimate sa interneta bilo šta kada počnete test. Na sajtu će vam pokazati download i upload brzine Internet veze. Uporedite ove brzine sa brzinama koje ste zapisali u prethodnom koraku. Ako postoji znatna razlika između brzina navedenim kod vašeg internet dobavljača i rezultata testova brzine, kontaktirajte ga i recite im da ne dobijate brzinu koju su obećali. Sačekajte da dobavljač reši problem, a zatim nastavite.

ethernet-cables

Isprobajte mali trik sa registracijom na Internet Exploreru da poboljšate brzinu pregledanja web stranica. Ovaj trik će pomoći da se web stranice učitavaju mnogo brže.
Idite na meni “Start” i otvorite “Run.” Kucajte “regedit” da biste otvorili registar alata za uređivanje vašeg sistema. Kada se otvori, idite na “Internet Settings” otvarajući ovaj redosled fascikli:
“HKEY_CURRENT_USER” > “Software” > “Microsoft” > “Windows” > “Current Version” > “Internet Settings.”
U prozoru sa desne strane, videćete dva niza “MaxConnectionsPerServer” i “MaxConnectionsPer1_0Server.”
Desni klik na prvi niz i kliknite na “Modify”. Morate da izmenite vrednost na decimalu 6. Kada završite, modifikujte drugi niz na isti način i promenite svoju vrednost u decimalu 8.

Koristite TCP/IP Optimizer, softversku aplikaciju za maksimalne brzine vašeg interneta. Možete ga preuzeti i instalirati na “Speedguide” sajtu. Otvorite aplikaciju nakon instalacije i pomerite “Connect Speed” klizač do maksimuma.
Zatim izaberite opciju “Modify All Network Adapters” i kliknite na “Optimal Settings”. Zatim kliknite “Apply Settings”. Kada ponovo pokrenete računar, osetićete primetnu razliku u brzini interneta.
Dve druge slične aplikacije koje možete isprobati su “SpeedConnect Internet Accelerator” i “Internet Cyclone”, koje možete da preuzmete i instalirate. Kada instalirate ove aplikacije, ne morate ništa da radite. One će automatski promeniti postavke registratora u operativnom sistemu Windows, uključujući jedinice Maksimalnog prenosa (MTU), Maksimalni Segment Veličina (MSS), Time To Live (TTL), TCP Receive Window (RVIN), cache size (NDI), PMTU Black Hole Detect, PMTU Auto Discovery (PAD), Session Keep Alive (SKA), i neka Windows dodatna podešavanja kao što su Selective Acknowledgement (SACK),
Maximum Duplicate Acknowledge (Max DupAcks), Large Window Scaling, Ports COM, VCache value, Combuffer value, Internet Explorer settings, and Maximum connection per server.

http://www.ehow.com/how_6834886_improve-download-speed-adsl.html

Prevod – autor sajta.

WordPress sajt

Kako da postavite WordPress sajt

wordpress sajt

WordPress je izuzetno popularan program za pravljenje sajtova. On vam omogućava da podesite atraktivan i dobro organizovan sajt, čak i ako nemate iskustva sa web dizajnom. WordPress je besplatan program koji je prvo postao popularan među blogerima. Korisnici su ubrzo shvatili da mogu stvoriti pun sajt za kratko vreme pomoću osnovnog WordPress softvera, kao sistema za upravljanje sadržajem. Dodavanje besplatne WordPress teme i pluginova-priključaka, omogućava vam da kreirate visoko prilagođen sajt i istovremeno napravite svoj internet sajt, sa izgledom i funkcijama upravo na način na koji vi želite.

Potrebno vam je:

Računar
Internet konekcija
Adresa E-pošte
Registracija domena i hosting za vaš WordPress sajt

Instalacija vašeg WordPress sajta 

Izaberite ime za vaš sajt. Potražite ime domena i hosting servis koji nudi kontrolni panel (cPanel), kao što je HostGator ili GoDaddy.

Potražite ime domena na hosting sajtu po vašem izboru. Platite taksu za registraciju domena.

Izaberite neku od mesečnih opcija plana za hosting usluge. Platite taksu za hosting uslugu. Napomena: Korisničko ime i lozinku čuvajte na bezbednom mestu. Takse za domen i hosting su dve jedino obavezne stavke u smislu plaćanja.

Prijavite se na svoj cPanel koristeći svoje korisničko ime i lozinku.

Pronađite “Fantastico Suite Smiley Face” pri dnu stranice. Pronađite “WordPress Download link” u gornjem levom uglu na sledećoj strani. Kliknite da pokrenete novu instalaciju WordPressa.

Upload-ubacite WordPress na vaš novi sajt. Sačuvajte sva korisnička imena i lozinke dok upload-ubacujete program.

Pošaljite kopiju podataka instalacije za sebe. Proverite Inbox sanduče da biste pronašli instalacione podatke u njemu. Sačuvajte ga na sigurnom mestu za buduću upotrebu.

Prilagodjavanje vašeg WordPress sajta

Kliknite na link domena u emailu da biste se prijavili na vaš novi web sajt preko WordPress dela za upravljanje. Unesite svoje korisničko ime i lozinku.

Pogledajte “Dashboard” i kliknite na “Posts”. Kliknite na naslov posta “Hello World” da ga prikažete. Promenite naslov posta u maloj kutiji na vrhu za naslov koji biste želeli da imate na vašem sajtu. Ukucajte ili kopirajte sadržaj za vašu stranicu u velikom polju da prilagodite sadržaj posta-članka.

Kliknite na link “Pages” na levoj strani. Prikažite primer “About” stranice koju WordPress pruža da biste dali više detalja o vašoj kompaniji, sajtu ili sebi.

Kliknite na link “Dashboard”. Kliknite na link koji kaže “Comments” i izmenite ili obrišite komentar uzorka koji tamo postoji.

Kliknite na ikonicu “Categories” i počnite stvaranje tema za vaš novi sajt da organizujete svoje postove-članke.

Kliknite na “Appearance”. Kliknite na ikonicu “Install Themes”. Potražite ime ili ključnu reč u gornjem polju, ili izaberite po boji, broju kolona, širini i tako dalje proverom svih polja koje želite. Kliknite na “Find Themes” dugme na dnu stranice.

Pogledajte svaku temu koja se pojavljuje na listi klikom na “Preview”. Kliknite na “Install” za temu koja vam se sviđa. To bi trebalo da se pojavi na vrhu polja “Manage themes” kao “Current Theme.”

Kliknite na ime vašeg bloga u gornjem levom uglu na kontrolnoj tabli. Pogledajte svoj sajt sa novom temom. Promenite temu po potrebi dok ne budete zadovoljni.

Kliknite na “Plug Ins” za traženje stavki koje želite da dodate na svoj sajt, kao što su kontakt forma, veliki kalendar i tako dalje. Tragajte za stavkama tako što ćete ukucati ključnu reč u polje za pretragu. Uploadujte-ubacite svaki priključak-plugin po potrebi i aktivirajte ga.

Počnite dodavanje novih postova-članaka na sajt klikom na “Posts, Add New.” Proverite sve kategorije polja koja se odnose na svaki post. Sačuvajte sadržaj kao nacrt klikom na “Save Draft”. Objavljivanje sadržaja uradite klikom na “Publish”, ili kliknite na reč “Edit” da podesite sadržaj koji će biti objavljen sa datumom u budućnosti.

Dodajte stranice na sajt klikom na “Pages, Add New.” Ukucajte ili kopirajte sadržaj i sačuvajte ili odmah objavite, ili objavite u budućnosti.

http://www.ehow.com/how_6781628_set-up-wordpress-website.html

Prevod – autor sajta.

Kako povezati Samsung smart TV i internet

TV internet

Samsung ima nekoliko Internet-ready televizora – prvi brendirani od strane kompanije Samsung kao Internet televizori, a kasnije kao Samsung Smart televizori koji se povezuju na Internet preko rutera. Ruter komunicira sa televizorom ili putem Ethernet kabla, ili bežično koristeći ugrađeni Wi-Fi, ili kompatibilnim Samsung bežičnim USB adapterom.

samsung smart tv

 

Bežična veza 

Napomena: Pre povezivanja na bežičnu mrežu, spremite vaš SSID (naziv vaše WiFi mreže) i lozinku.

 1. Povežite USB bežični adapter ako je potrebno, priključite uređaj na bilo koji USB port na zadnjoj strani televizora.
 2. Označite “Yes” i pritisnite Enter kada se zatraži da se prebacite na bežičnu mrežu, koristeći tastere na daljinskom upravljaču.
 3. Pritisnite Menu na daljinskom upravljaču da biste prešli na mrežno podešavanje na ekranu. Koristite dugmad sa strelicama i Enter i izaberite Network Settings.
 4. Postavite Network Type na Wireless za listu dostupnih bežičnih mreža.
 5. Odaberite naziv mreže. Ako se ne pojavi na listi, izaberite Add Network i unesite SSID vaše mreže ručno.
 6. Koristite tastaturu na ekranu da unesete mrežnu lozinku i izaberite Done. Ako vaša mreža nije bezbednosno omogućena, vaš TV zaobilazi tastaturu na ekranu i inicira vezu sa mrežom.
 7. Izaberite OK kada se veza uspostavi i poruka potvrde prikazuje na TV-u.

Veza kablovima

 1. Isključite TV i uključite jedan kraj Ethernet CAT 7 LAN kabla u LAN port na zadnjoj strani televizora. Ubacite drugi kraj u ruter ili modem.
 2. Uključite televizor i pritisnite dugme Menu. Korišćenjem strelice i Enter tastera, idite na Settings i izaberite Network Settings.
 3. Izaberite Wired u Network Type opciji, a zatim odaberite Connect da inicirate vezu vašeg TV-a sa raspoloživom žičanom mrežom.
 4. Izaberite OK kada se veza uspostavi i poruka potvrde prikazuje na TV-u.                Napomena: Da biste proverili trenutni status mreže i internet bežične ili kablovske veze, pritisnite dugme MENU na daljinskom, izaberite mrežu, a zatim Network Status. Upozorenje: Nisu svi Samsung Smart televizori sa opcijom Web pretraživača ili sposobnošću da preuzmu dodatne aplikacije.

http://www.ehow.com/how_6961210_connect-samsung-tv-internet.html

Prevod – autor sajta.

 

 

Kako pronaći lokacije za besplatan bežični internet

Lako je pronaći besplatne WiFi lokacije u blizini vas sa ove liste. Ima na hiljade mesta gde možete na telefonu ili laptopu dobiti potpuno besplatno WiFi. To je mešavina besplatnih bežičnih internet lokacija na ovoj listi sa restoranima i prodavnicama, gde možete dobiti besplatan WiFi, otvorene javne WiFi mreže i takodje možete naći besplatan WiFi preko vašeg ISP-a. Ove besplatne WiFi lokacije su u skoro svakom gradu i kada znate kuda da idete, moći ćete da dobijete besplatan bežični internet u bilo kom trenutku to poželite. Lista će učiniti izuzetno lako za naći mesto gde možete da se opustite i nadoknadite društvene medije, ili čak da malo poradite u njima.

bežični internet

1. Besplatan bežični internet preko AT&T

Koristite AT&T hotspot lokator da pronađete mesto sa besplatnim Wi-Fi ako koriste AT&T kao svog Internet provajdera. Neke od ovih lokacija uključuju Mekdonalds, Barnes and Noble, hotele, FedEx, i Starbucks. Možete pretraživati po adresi, poštanskom broju, zemlji, ili orijentiru, kao i prelistavanjem karti ručno. Rezultati mogu biti filtrirani da samo pokažu besplatan WiFi na određenim lokacijama, kao što su hoteli.

2. Besplatan WiFi kod McDonalda

mcdonald

Na hiljade lokacija McDonalds nudi besplatan WiFi kroz AT&T. Iako možete naći ove lokacije po mapi AT&T odozgo, ako znate da tražite slobodan pristup na Mekdonaldsu  i ne morate da gledate drugde, možete pretraživati ovde. Pronađite besplatne WiFi lokacije kroz Mekdonalds tražeći poštanski broj ili grad/državu. McDonalds planer puta je dostupan preko ove mape i omogućava vam da unesete početak i kraj puta i tako pronađete besplatnu WiFi lokaciju u blizini vas. Da biste koristili internet besplatno na Mekdonaldsu, samo se povežite sa mrežom pod nazivom “Wayport_Access” ili “attwifi_mcd”, otvorite Internet pregledač, a zatim pritisnite dugme Connect.

3. Koristite besplatan WiFi preko Open WiFi Spot

open wifi spot

Desetine hiljada mesta sa besplatnim bežičnim internetom su ručno dodata od strane korisnika Open WiFi Spot i postoji nekoliko načina da ih tražite. Otvorena WiFi mesta mogu se koristiti potpuno besplatno preko njihovog sajta. Sajt vam omogućava da pronađete slobodan WiFi u blizini po gradu i videti ga preko karte, kao i na listi, ali možete naći lokaciju i po vrsti, kao što su aerodromi, železničke stanice, apoteke, parkovi, tržni centri, itd. Otvorena WiFi mesta nađite slobodna bilo gde. Drugi način da pronađete mesta sa besplatnim Wi-Fi je kroz otvorena Wi-Fi mesta-iOS aplikaciju. Sama aplikacija nije besplatna, ali će naći slobodan WiFi blizu vas, pa čak radi i offline. Ovo je odlično ako koristite nešto poput iPad ili iPod Touch, koji ne mora uvek imati aktivnu internet konekciju.

4. Tražite besplatan WiFi blizu vas koristeći Boingo

boingo

Boingo je još jedan pretraživač za pronalaženje mesta sa besplatnim WiFi. Unesite grad, adresu, poštanski broj da biste dobili kartu i spisak svih lokacija. Kada su rezultati pretrage pokazani, možete ih suziti prema vrsti lokacije, kao npr. škole, restorani, biznis, mesta, ili javni prostori. Takođe mogu biti sortirani po imenu, adresi, gradu i besplatnim Wi-Fi blizu vaše lokacije. Jedna stvar koju volim kod Boingo je da daje spisak obližnjih gradova pored onog koji trenutno gledate i pokazuje koliko besplatnih bežičnih internet lokacija postoji tamo. Kliknite na bilo koju pristupnu tačku za ime svog SSID. Pogledajte na donjem desnom uglu rezultate pretrage za Download liste lokacija. Ova lista će pokazati lokaciju, ime Hotspot (ne SSID) i da li je ili ne mreža slobodna za pristup. Takođe možete da koristite Boingo za naći slobodan WiFi kod vas i videti pravac kretanja ka bilo kojoj od lokacija sa vaše slobodne mobilne aplikacije.

5. Koristire WiFi-FreeSpot Directory da pronadjete besplatan internet bilo gde

wifi free spot

Besplatan bežični internet na mnogim lokacijama može se naći preko Wi-Fi FreeSpot Directory. Možete tražiti lokacije po državi ili po regionu. Možete pretraživati po posebnoj lokaciji koja podržava pretragu za preduzeća, hotele, aerodrome, parkove i objekte koji nude besplatni WiFi. Ovaj sajt nije detaljniji kao neki od ostalih iz ove liste, pa proverite izvore prve odozgo. Umesto da pokazuje određene lokacije i imena mreže, vi jednostavno dobijete website link ka kompaniji, parku ili hotelu koji tražite.

http://freebies.about.com/od/otherfreebies/tp/free-wifi-locations.htm

Jedini WordPress dodaci-plugini koji su potrebni

Da li volite da koristite plugine-dodatke na svom sajtu ili blogu WordPress-a? Da li je većina funkcija vašeg sajta kao i elemenata bila poboljšana ovim dodacima? Pre nego što dodate još dodataka na vaš WordPress sajt, možda ćete želeti da nastavite da čitate ovaj kratki članak i uvidite da vaše plugin-srećne navike mogu biti bolne za vaš sajt.

U ovom članku ćemo vam dati spisak (i jedan kratki u vezi sa tim) od WordPress dodataka koji su vam jedino potrebni. Ograničavanje vrsti i broja pluginova koje koristite je prvi veliki korak ka poboljšanju vašeg sajta.

wordpress plugins

Koristeći previše dodataka ili pogrešne dodatke, možete da ugrozite vaš WordPress sajt. Pored ovih razloga, drugi glavni nedostaci korišćenja WordPress plugina su:

Kada nisu korišteni/pravilno ažurirani, oni mogu da otvore vaš sajt za hakovanje.
Previše mogu da zauzmu prostora na disku servera sajta.
Previše njih mogu da učine upravljanje glomaznim.
Loše pisani dodaci mogu usporiti rad vašeg sajta.

Budimo jasni oko ovoga ovde, naša namera nije da vas plašimo od korišćenja dodataka, daleko od toga. Ono što mi pokušavamo da objasnimo je da pre nego što dodate još koji dodatak na vaš WordPress sajt, budite sigurni da prvo radite po svojoj dužnoj pažnji. Da vam pomognemo, obezbedili smo jednostavnu tabelu ispod.

Kako odrediti kada koristiti plugin – a kada ne:

wordress-plugin-flowchart

Sedam WordPress pluginova koje morate imati:

Security – Bezbednost
Optimization – Optimizacija
SEO – Optimizacija za pretraživače
Forms – Obrasci
Comments – Komentari
Commerce – Trgovina
Backup – Kopija sajta

Kada budete tražili koji od pluginova prema ovom spisku od sedam njih da izaberete, dovoljno će biti da u opciji vašeg WordPressa unesete bilo koju od ovih reči u opciju za traženje pluginova, a zatim ga sami izaberete medju onima koji su vam dati na izbor i to prema kriterijumima datim u gornjoj tabeli.

https://www.imforza.com/blog/only-wordpress-plugins-you-need/

Prevod – autor sajta.