Category Archives: Tehnika

Kako napraviti od vašeg starog, sporog računara, kao ponovo nov

xtra-pc

 

Pametan novi uredjaj je spas ljudima za stotine (čak i hiljade evra) i velike kompjuterske kompanije nisu srećne zbog toga!

Da li je vaš računar bolno spor? Da li ste razmišljali o kupovini novog “bržeg” računara, ali je cena čak i osnovne verzije visoka? Da li želite jeftiniji, više pristupačan način da se dobije novi računar? Evo saveta, nastavite da čitate.

To je neverovatno frustrirajuće kada kompjuteri uspore ili prestaju da rade naizgled bez ikakvog razloga. Čak i nakon provere svih dijagnostika, nadogradnje i novca, vreme čekanja kao da nije ništa kraće. Vaš novi, kao munja brz kompjuter postaje sve sporiji.

Na sreću tu je novi uređaj koji je nedavno postao hit na tržištu i on bukvalno opet daje starom, sporom kompjuteru brzinu. Još bi trebalo napomenuti da je izuzetno pristupačan!

Šta je to?

To se zove Ekstra-PC i ako imate star, spor računar, to je upravo ono što ste čekali.

xtra-pc-1

Xtra-PC je mali uredjaj koji jednostavno priključite na USB port računara i to odmah pretvara vaš stari računar kao da je nov. On radi na bilo kom računaru (Mac ili Windows) laptopu, desktopu i netbooku napravljenom 2004. godine ili kasnije.

To je najbrže, najlakše rešenje za dobijanje novog računara bez trošenja 400, 500, 800 ili više evra – garantovano. Nema više nervoznog zurenja u vrteće točkiće ili peščane satove, nikad više!

Kako uredjaj radi ?

Super lako! U stvari to je tako lako kao pucketanje prstima dok gledajući vaš stari kompjuter magično pretvarate u nov, super-brzi računar kakav ste želeli. Sve što treba da uradite je da:

1). Uključite ga – Jednostavno priključite Xtra-PC na USB port, dok je računar isključen.
2). Uključite računar – Izaberite opciju “boot from USB” i bingo, možete da počnete.
3). Uživajte u novom računaru – Za manje od 15 minuta bićete šokirani zbog razlike u performansama računara.

Potrebno je samo da priključite Xtra-PC jednom i možete ga koristiti na više računara!

Nema hard diska ? Nije problem !

Neverovatno, Xtra-PC radi i na računarima bez hard diskova. Tako je! Polomljen, oštećen, ili jednostavno nedostaje – sa Xtra-PC će vaš računar raditi kao nov opet, čak i bez hard diska!

Cena Xtra-PC

Ovo nije šala. Xtra-PC je samo 24.99 USD! Tako je – samo 25 dolara! I nude 30 dana garancije uz povraćaj novca. Ne postoji dobar razlog da ne probate Xtra-PC.

Možete dobiti Xtra-PC direktno sa sajta kompanije ovde. Pobrinite se da ga kupite sa zvaničnog sajta jer na tržištu postoje mnoge jeftine kopije.

http://www.studylifestyle.com/

Preveo autor sajta

 

Programiranje

Šta je programiranje?

Computer Programming (često skraćeno programiranje, ponekad nazivano i kodiranje) je proces koji vodi od originalne formulacije računarskog problema do izvršnih kompjuterskih programa.

programiranje

Svi programi su pokrenuti na računaru pomoću mašinskog jezika. Komponente unutar normalnog računara mogu se uključivati i isključivati, zavisno od električnih signala poslatih u njih. Kada se koristi mnogo ovih komponenti zajedno, one mogu predstavljati informacije uz pomoć mašinskog jezika. Binarni sistem brojeva može da se koristi za opisivanje ovoga. To je na primer 1 (uključeno) i 0 (isključeno). CPU računara je posebna komponenta koja obavlja određene radnje, kao što je dodavanje dva broja u memoriju na osnovu binarnog koda koji je poslat do nje. Standardna operacija može izgledati ovako: 00101111.

Iako računar to razume, pisanje programa u svim “0” i “1” bilo bi neverovatno teško čitljivo za ljude, tako da smo stvorili “assembler” (onaj koji sklapa) koji konvertuje vrlo male komande napisane u heksadecimalnim kodovima u binarne koje računar koristi na fizičkom nivou. Heksadecimalna baza je 16 tako da brojevi mogu biti od 0 do F. Tipičan Hex Code može biti “0e”. Ovo bi moglo naložiti CPU da pomeri malo informacije ka odredjenoj lokaciji.

Iako ih je lakše razumeti nego binarne, koristeći “jezičke sklopove” kodiranje asemblerom se i dalje smatra za “nizak nivo” kodiranja, kao što su direktno pristupanje komponentama računara odredjenim programom. Takođe je i dalje prilično nerazumljiv za većinu ljudi.

Zbog teškoća pisanja u niskom nivou koda, programeri koriste asembler (onaj koji sklapa) za stvaranje “sakupljača” i “prevodilaca”. Ovi programi rade slično kao asembleri, u smislu da prevode informacije u računarski korisne mašinske jezike (binarni). Osnovna razlika je u tome što oni prevode visok nivo koda na mašinski jezik.

Visoki nivo kodiranja znači da je više sličan ljudskom jeziku. Na primer, ako gledamo na komandi: “krug (10,20,5)”, možemo da shvatimo da to verovatno ima veze sa krugom. Kada je komanda “KRUG” vodjena kroz sakupljača ili tumača, prevedena je na gomilu manjih, manje lakših za razumevanje mašinskih jezičkih komandi.

Osnovna razlika između sakupljača i prevodioca je da prevodilac prevodi sve kodove u izvršnu datoteku koja se zatim može samostalno voditi na računaru. Tumač prevodi svaku liniju koda, a zatim izvršava u isto vreme. To znači da morate pokrenuti prevodioca u isto vreme kad i program.

Danas su sakupljači i prevodioci u potpunosti napisani u visokom nivou koda, kao što je C++. Ako se dobro sećam, Sun/Oracle Java verzija je napisana u C++. Ovo je naravno prihvatljivo, ali postoje dobri razlozi za učenje “jezičkih sklopova”!

Postoje i drugi jezici za programiranje: Javascript, Python, Ruby, Swift, PHP.

Nadamo se da je ovo bar malo pomoglo u najosnovnijem shvatanju programiranja.

Khanacademy

John Stringer

Prevod – autor sajta

Šta je Smart TV

Smart TV su glupi – zašto stvarno ne biste želeli Smart TV

smart tv 1

Zar ne bi bilo sjajno imati Smart TV? Pa, ne baš. Smart televizori imaju mnogo problema. Ako imate pametni televizor, bilo bi bolje da se kombinuje sa jeftinim set-top box, umesto da koriste svoje pametne funkcije.
Smart televizori su zapravo dobra ideja u teoriji. Problem nije da je ideja o Smart TV glupa, problem je što su sami pametni televizori glupi – ili barem, ne baš pametni.
Postoje i drugi problemi – uvek uključene glasovne komande znači da vaš TV sluša sve što kažete i to šalje nazad nepoznatim trećim licima. Kompanije koje ih prozvode pokušavaju da pronađu načine da istisnu dodatni novac od vas ugradnjom oglašavanja ili plaćenih reklama za preporuku.

Smart TV u teoriji

Pametan TV može da se naziva “povezana televizija.” U suštini, to je televizor koji je povezan sa Internetom. On ima ugrađenu aplikaciju da iskoristi ovo – na primer, Smart TV će verovatno imati aplikacije za gledanje video snimka sa Netflix i YouTube. Smart televizori uglavnom imaju i druge ugrađene aplikacije – web pretraživač, Facebook, Twitter, LinkedIn, Angri Birds i tako dalje.

U teoriji, imati Smart TV bilo bi sjajno. TV će imati mrežnu vezu i moći da se poveže na Internet da emituje video iz izvora kao što su Netflix i YouTube bez potrebe za posebnom kutijom. Dobijate web pretraživač i sve ostalo što želite da koristite. Sve je integrisano u televizor, štedite novac i eliminišete nered dodatnih kutija i kablova.

Problem sa Smart TV

U praksi, pametni televizori jednostavno nisu tako sjajni. Smart televizori imaju softver napravljen od strane proizvođača kao što su Samsung TV, Sony, LG. Njihovi softveri generalno nisu baš dobri. Smart televizori obično imaju zbunjujuće interfejse. Kontrola funkcija kod Smart TV će se generalno uključivati koristeći daljinski. Menije interfejsa obično osećate kao zastarele.

Ali nemojte nam verovati na reč. U izveštaju iz NPD prošle godine pokazalo se da je samo 10 odsto Smart TV vlasnika koristilo web pretraživač na svom Smart TV-u, a oko 15 procenata je slušalo muziku sa online servisa. Većina njih koristi video aplikacije.

Smart televizori će postati gluplji vremenom jer nisu ažurirani (updates). Nove video usluge neće raditi na starim televizorima, a njihovi operativni sistemi nikada ne mogu da dobiju ispravke (updates) od proizvođača. Nekim pametnim televizorima možda već nedostaju usluge koje želite da koristite. Na primer, Amazon navodi da je “Amazon Instant Video dostupan na modelima 2012 i 2013 LG Smart TV-a.” Nisu svi od njih odgovarajući, drugim rečima – samo su neki od njih. Vi bi trebalo da uradite istraživanje pre kupovine Smart TV da biste dobili usluge koje želite.

Čak i ako izaberete Smart TV sa svim aplikacijama koje želite, verovatno ćete imati loš interfejs za njih i nikada nećete dobiti ispravke-ažuriranja (updates) za postojeće usluge ili pak nove usluge.

smart tv 2

 

Smart TV vas špijunira šta gledate i to deli sa reklamnim firmama

Vizio Smart televizori špijuniraju ono što gledate, prate sve te informacije, a zatim koriste to da prodaju reklame oglašivačima na osnovu vaše IP adrese – pošto je sve na vašoj kućnoj mreži iza istog rutera. Možda ćete gledati određeni program na televiziji, a onda početi da dobijate reklame na vaš smartphone, tablet ili računar, nešto u vezi sa tim programom.
Oni vam daju opciju da ih zaustavite – pritisnite Menu da odete u Settings i pronađete “Smart interactivity” i isključite ih.
Ali ovo podešavanje ne bi trebalo da bude podrazumevano! Niko ga ne želi i dati mu ime poput “Smart Interactivity” je smešno i uvredljivo. Jedini razlog da je to podrazumevano je što omogućava nešto što nikako nebi moglo drugačije omogućiti.
Samsung i LG rade istu stvar … ali njihova opcija nije podrazumevana i omogućena (u vreme pisanja ovog teksta). To je definitivno bolje, ali činjenica da oni to mogu je problematična, a kad jedan TV proizvođač to radi, na kraju će verovatno svi raditi.

Smart TV proizvodjači pokušavaju da zarade novac ubacujući više reklama

Ako mislite da proizvodjači Smart TV samo žele da naprave veliki proizvod koji želite da kupite, mi bismo želeli da vam kažemo o našoj ekskluzivnoj agenciji za nekretnine koja prodaje placeve na Marsu. Trebalo bi odmah da reagujete jer je vremenski ograničena ponuda!
U Samsungove Smart televizore su sada ugradjene ekstra reklame u lokalnim medijima – svakih 20-30 minuta gledanja filmova ili drugih videa preko svog lokalnog Plex-a ili drugog sistema, moraćete da se zaustavite i gledate reklame. Zar niste kupili Smart TV tako da ne morate da gledate sve te reklame kao na redovnom TV-u? Ovu funkciju je moguće isključiti, što znači da ste ubačeni u nju po defaultu (redovno) i morate da poništite okvir u kojem piše da se slažete sa njihovom politikom privatnosti da odustanu od oglasa. To je vrsta užasne, strašne gluposti koja je napadala Windows PC ekosistem godinama, a sada se dešava na TV-u. Velike kompanije koriste trikove da vas prevare i zarade novac od vas.

Uzećemo glupi televizor, hvala.

Mogući su problemi sa vašom privatnosti

Funkcija prepoznavanja glasa

Neki pametni televizori dolaze sa karakteristikama kao što su glasovne komande, ali ako zadjete dublje u njihove uslove, možete naći neke zaista neprijatne delove. Na primer, kod Samsung Smart TV-a je ovo vrlo zastrašujući tekst u njihovim ugovorima o privatnosti:

“Imajte u vidu da ako izgovorene reči uključuju lične ili druge osetljive informacije, te informacije će biti među podacima koji se prenose trećim licima putem korišćenja opcije Voice Recognition – (Prepoznavanje glasa).”

Ako ne može govoriti o ličnim stvarima u svojoj kući, gde onda možete pričati o tome?

Smart TV, ali …

Možda ćete želeti da zadržite vaš TV za 5-10 godina, ali postoji velika mogućnost da softver Smart TV-a neće raditi previše dobro do tada. Možda ćete morati da unapredite Smart Bits za 2-3 godine. To je dobro za proizvođače, ali loše za TV kupce.
Proizvođači žele da svaki televizor bude Smart TV. U idealnom svetu, pametni televizori ne bi zaista postojali, ili bar bi imali mnogo bolje interfejse i lakšu nadogradnju.
Umesto Smart TV-a, trebalo bi da kupite glupi televizor ili kupiti Smart TV i ignorisati pametne delove – čak i ne povezivati televizor na mrežu. Kada ga budete imali, trebalo bi da povežete poseban set-top-box na njega. Ovaj set-top box će obezbediti bolju “pamet”.
Ovi namenski boksovi imaju različite prednosti: oni su delo kompanija kojima je zapravo stalo do softverskog korisničkog iskustva, oni (boksovi) će primati ažuriranja i oni su jeftiniji od 99.00 USD ili manje. Ako niste zadovoljni sa svojim Smart TV programima u poslednje dve godine, možete kupiti jeftinu kutiju (box) i zameniti je umesto zamene celog Smart TV-a.
Napomena: Ovih dana bi moglo biti teško naći televizor koji nije “pametan” televizor, pa je naš savet da samo pronadjete najbolji TV i da toliko ne brinete o pametnom delu. Definitivno nemojte plaćati mnogo više novca za TV zbog “pametnih” karakteristika.

Set-Top Box opcije

Postoji mnoštvo set-top box opcija. Oni će imati bolji interfejs i dobre mobilne aplikacije tako da ih možete kontrolisati sa vašeg pametnog telefona ili tableta. Oni će takođe generalno imati više streaming (protok) opcija i dobiće ispravke (updates) za mnogo duži vremenski period.
Roku: Roku boksovi su verovatno najkompletnija rešenja za tipične TV korisnike, sa početnom cenom od 50.00 USD i nudi preko 450 “kanala” video i muzičkih usluga koje možete direktno gledati na vašem TV-u. Roku uključuje daljinski i nudi daljinsku aplikaciju za iPhone i Android, tako da možete da kontrolišete svoju televiziju sa svog telefona. Bićete mnogo srećniji sa Roku nego da se borite sa glomaznim, starim interfejsom vašeg Smart TV-a.

smart tv 3

Apple TV: Apple nudi svoj novi Apple TV box za 149.00 USD ili 199.00 USD u zavisnosti od memorije koju ste izabrali. To vam omogućava da reprodukujete sadržaj iz iTunes, kao i iz drugih popularnih usluga kao što su Netflix, HBO GO i Hulu Plus. Najjača funkcija je Airplay – ako već imate Mac, iPhone, ili iPad. Možete koristiti AirPlay da gledate sadržaje sa ekrana vašeg uređaja na televizoru bežično. Ovo je idealan uređaj za ljude koji već poseduju Apple uređaje ili žele pristup iTunes sadržaju na svojoj televiziji.
Amazon Fire TV / Fire TV Stick: Amazon ima svoja rešenja za emitovanje sadržaja na TV-u, a oni podržavaju uobičajene Netflix/YouTube/Amazon Prime Video. Njihov interfejs je jednostavan za korišćenje, a hardver je brži od konkurencije. To ne mora da znači da je to najbolji izbor, ali nije ni loš.
Chromecast: Google Chromecast je relativno nov, ali veoma jeftin i ima dosta potencijala. Za samo 35.00 USD dobijate mali stik koji možete priključiti u HDMI port na televizoru. On emituje sadržaj sa Netflix, YouTube, Hulu Plus, HBO GO, Google Play filmove i muziku, Pandora i Chrome pretraživač direktno na TV. Još usluga je dodato vremenom. Vi kontrolišete Chromecast sa aplikacijom na vašem postojećem Android smartphone ili tabletu, iPhone ili iPadu. Dostupne usluge su trenutno malo ograničene ovde, ali iskustvo će biti lepše nego koristiti SMART TV programe.

smart tv

Igračke konzole takođe mogu ponuditi pristup video-streamingu. Ako već imate konzolu koju koristite, bolje vam je da koristite tu konzolu nego softver integrisan u vašem SMART TV-u.
Ukratko, zaboravite sve vaše snove o pametnim televizorima. Oni jednostavno nisu dobri – čak i ako imate Smart TV, bolje vam je da kupite jeftinu streaming kutiju (box) i da je koristite umesto softvera vašeg Smart TV-a. Takođe će biti tako bolje za nekoliko godina kada ta kutija još uvijek dobija ispravke (updates), a vaš stari TV zaboravljen od strane proizvođača. Čak i ako je kutija zastarela tako brzo kao TV, mnogo je jeftinije da zamenite kutiju od celog televizora.

Howtogeek

Chris Hoffman

Prevod – autor sajta

Polovni telefoni

Kako kupiti polovni mobilni telefon

polovni telefoni

Kupovina polovnog mobilnog telefona može biti mudar izbor, ako znate kako da ga kupite. Postoje mnogi faktori koje morate uzeti u obzir prilikom ovakve kupovine. Odluka da li da kupite u prodavnici ili od fizičkog lica zavisi od određenih faktora.

Odredite kog provajdera mobilnih telefona ćete koristiti. Mnogi telefoni su kompatibilni samo sa određenim mobilnim telefonskim provajderima. Odlučite kakav telefon želite, koje su funkcije važne za vas i koliko ste spremni da potrošite.

Pročitajte komentare sa iskustvima. Kada ste suzili vaš spisak telefona, pročitajte neke komentare za telefone. Saznajte da li telefoni imaju zajedničke nedostatke koji potiču od proizvodjača. Ovo je posebno važno na telefonima koji su novije verzije. Naročito pazite ako neko prodaje potpuno novu verziju telefona kao korišten telefon.

Postavljajte pitanja. Saznajte zašto ta osoba prodaje telefon, da li ima bilo kakvu štetu i da li je telefon zaključan. Nećete moći da ga koristite, osim ako je otključan kod prodavca.

Razmotrite mogućnost povratka. Tražite najmanje 15 dana da odlučite da li je kupovina bila pametna. Pitajte ko plaća slanja. Ako je isporuka preskupa, kupite od drugog prodavca.

Čuvajte svu evidenciju o kupovini, u slučaju da imate spor oko telefona.

Proverite telefon. Pogledajte etiketu ispod baterije. Ako je oštećena vodom, bela nalepnica će biti crvena.

eHow

By eHow Electronics Editor

Preveo autor sajta.

 

Kako da vaša iPhone baterija traje duže

iPhone baterijeViše nego bilo koji drugi faktor, trajanje baterije iPhona zavisi od toga kako koristite svoj telefon. Ostavljen netaknut na vašem stolu, iPhone 6 će ostati da živi čitavih 10 dana sa jednim punjenjem. Kada počnete da koristite uređaj aktivno, taj broj opada na ispod pola dana. Svaka komponenta telefona koristi neku energiju baterije, ali glavni potrošači trebalo bi imati na umu su ekran, radija i procesor. Najbolje rešenje za nisko-baterijski problem je, da jednostavno priključite iPhone u struju što je češće moguće.

Rasterećenje ekrana – Pozadinsko osvetljenje ekrana iPhona predstavlja značajan teret za bateriju. Prelazak sa slušanja muzike sa isključenim ekranom na gledanje videa, smanjuje iPhone 6 trajanje baterije od 50 na 11 sati. Samo uključenje osvetljenja i trajanje baterije pada još niže. Umesto da se oslanjate na nivo automatske osvetljenosti telefona, podesite nivo svetla na niži nivo što više možete: Prebacite se na gore sa dna ekrana da biste otvorili Centar za kontrolu i gurnite bar za osvetljenost na levo. Neke aplikacije zahtevaju da provučete i dva puta da stignete do kontrolnog centra.

Traženje usluge – Biti u stalnom kontaktu sa mrežom, Bluetooth uređajima i Wi-Fi ruterom, kontinuirano troši energiju, čak i kada imate ekran isključen. Pod idealnim uslovima, radio telefonskog aparata ne koristi nerazumnu količinu baterije. Ako imate slab signal ili ste van opsega za Bluetooth, telefon koristi dodatnu snagu dok pokušava da se poveže. Isključite Bluetooth ili Wi-Fi kada ih ne trebate, ili omogućite avionski režim da isključite sva radia, uključujući telefonski radio, kada ste izvan dometa usluge.

Ako ne želite da u potpunosti isključite svoje veze, smanjite upotrebu opcije osvežavanja za neke aplikacije u “General section of the Settings app”.
Promenom podešavanja e-pošte na ručno osvežavanje ili na “Fetch on a slow schedule”, umesto da koristite “Push” ili često “Fetch”, takođe smanjujete potrošnju baterije.

Snaga procesora – Ako ste ikada primetili da se poledjina na vašem iPhonu zagreje dok igrate igricu, vi ste direktno osetili efekat procesora kako “krcka” podatke velikom brzinom. Aplikacije koje teško opterećuju procesor, zahtevaju više energije i proizvode više toplote kao sporedni produkt. Igrati igricu dok čekate na poziv pomaže da prođe vreme, ali ako je baterija na niskom nivou, držite se slabije aktivnosti kao što je slušanje muzike. A kada se zarazna igrica mobilnim pretvori u celodnevnu aktivnost, igrajte se telefonom stalno priključenim, da izbegnete neočekivanu praznu bateriju u sred igrice.

Brige oko punjenja – Sa iPhonom, ne morate da brinete o održavanju posebnog plana punjenja, tako ga priključite kad god možete. Za razliku od nekih starih baterijskih tehnologija, kao što su nikl-kadmijum baterije, iPhone je litijum-jonska baterija koja se ne mora u potpunosti isprazniti pre svakog punjenja. Kao i sve punjive baterije, vaša iPhone baterija će malo svog maksimalnog nivoa napunjenosti izgubiti tokom nekoliko godina, ali raspored punjenja ne pravi razliku zbog ove spore degradacije.

Automatizacija aplikacija – Poslednja reč upozorenja: obećanja data putem aplikacija da unaprede vek trajanja vaše baterije, ne mogu napraviti magiju. Šta god aplikacija tvrdi, jedini način da zapravo možete poboljšati trajanje baterije je promenom sistema iste i postavki koje možete podesiti slobodno u kontrolnom centru ili postavkama za aplikacije. Aplikacija za upravljanje baterijom može automatski doterati te opcije kako vama odgovara, ali neće povući struju iz vedra neba.

http://www.ehow.com/how_5345384_make-iphone-battery-last-longer.html

Preveo autor sajta.