Category Archives: Porodica

Mlada mama

Pored mojih kola i jednog saobraćajnog znaka stoji jedna mlada mama sa dvoje male dece oko tri godine starosti, dečakom i devojčicom, pretpostavljam očekujući nekoga. Devojčica sa dugom kosom i uvojcima neprekidno dodiruje ručicama saobraćajni znak, igrajući se tako bezazleno i cocoreći sebi nešto nerazumljivo iz svojih malih usta.

Odjednom mlada mama progovara: “Ne diraj rukama taj prljavi znak, jebaću ti mamicu kad ti uvalim šamarčinu !” Tog trenutka sam bio toliko iznenadjen, kao da mi je neko kofu ledene vode sipao za vrat. Pogledao sam u mladu mamu, nije bilo nikakve promene na njenom licu, kao da ništa nije izgovorila i dalje je gledala mirno niz ulicu. Pomislio sam šta li se sada dogadja u toj maloj duši, kakva li je ova mlada mama kad se naljuti i šta sve tada detetu od tri godine može da izgovori ? Devojčica je odmah prestala sa svojom bezazlenom igrom, stajala je mirno sa tugom na licu i ručicama pripijenim uz telo.

mlada mama

 

 

Autor sajta

 

Učite vašu decu

učite vašu decu

Žalosna poruka deci za “blistavu” budućnost. Onaj ko je osmislio, zaboravio je da mržnja radja mržnju. Deco poštujte vaše roditelje, roditelji poštujte vašu decu. Deco nemojte biti vukovi kada budete postali ljudi, “budite nevini kao golubovi, a lukavi kao zmije”. Kada je jagnje prvi put došlo, svojom krvlju je opralo grehove celog čovečanstva. Kada drugi put dodje, pranja više biti neće.
Autor sajta

Otkaz zbog trudnoće

domaći natalitet

Pre nekoliko dana jedan poznanik mi je ispričao ovu priču o njegovoj sestri od tetke. Naime, ova mlada žena je bila zaposlena u jednoj proizvodnoj italijanskoj firmi u Jagodini. Dok je bila na godišnjem odmoru, odlučila je da obavi neke lekarske preglede za koje inače neće imati vremena po isteku godišnjeg odmora, kada počne da radi. Na jednom od tih pregleda, ova mlada žena je saznala da je u drugom stanju. Kada se vratila na posao preksutradan od saznanja da je trudna i po isteku godišnjeg odmora, dobila je otkaz!

Vratila se uplakana iz kancelarije uprave na radno mesto sa rešenjem o prestanku radnog odnosa u ruci. Najboljoj koleginici je rekla da su joj rekli da je otkaz dobila zato što joj je “ugovor na odredjeno vreme istekao i što su prestale potrebe za poslovima koje je obavljala”. Medjutim, najbolja koleginica je šapatom progovorila: “Otkaz su ti dali zbog toga što su saznali da si u drugom stanju!” Uplakana mlada žena je zanemela, istog trenutka prestala je da jeca. Suze su joj i dalje tekle niz uplakano lice dok je u ruci koja je podrhtavala držala komad papira koji je bio uzrok nesreće koju je upravo doživela. “Kako je moguće, pa za to je znao samo onaj ko me je pregledao…?!”, uspela je unezvereno da progovori.

Dragi čitaoci, na vama je da zaključite. Da li je ginekolog obavestio stranog investitora o trudnoći ove mlade žene i ako jeste, zašto? Da li postoji kolektivna svest u nama kakve su nesagledive posledice ovakvog čina? Kako će se ubuduće poučene ovakvim primerom odnositi prema trudnoći druge mlade žene sposobne da radjaju u jednoj naciji koja se većom stopom mortaliteta nego li nataliteta lagano, ali sigurno desetkuje? Da li će biti spremne da radjaju pod pretnjom gubitka posla? Na kraju, da li su “strani investitori” došli u našu Srbiju samo po profit zbog jeftine radne snage koju 7, 8, 9 i više puta manje plaćaju nego u sopstvenoj zemlji za iste poslove, ili su došli po još nešto mnogo gore po nas, zaključite sami.

Kada ni veliki broj domaćih poslodavaca nije mnogo bolji, zašto bi strani bili bolji po ovom pitanju. Potrebne su nam hitne promene u zakonodavstvu koje regulišu ovu problematiku dok ne bude suviše kasno.

Autor sajta.

Zalogaj sendviča

Danas smo se probudili ranije. Ustali smo i spremili se da pozavršavamo redovne poslove oko nabavke namirnica.
Napolju je bilo lepo januarsko subotnje jutro, baš pred Svetog Savu.
Sneg je lagano padao, pahulje su bile krupne, kao otrgnuti delovi tankih pamučnih krpica.
Nije bilo hladno, vazduh je bio svež i čist, onako pročišćen od snega koji je kroz njega sporo padao.
Sve je bilo belo, okićeno snegom, prelepo zimsko idilično jutro.
Krenuli smo prema gradskoj pijaci, sneg nam je škripao pod nogama.
Bili smo srećni i raspoloženi zbog zimskih čarolija koje su se mogle videti svuda oko nas.
Kada smo završili sa kupovinom, kupili smo doručak u našoj pekari u komšiluku.
Ona je želela sendvič, ja burek. Za sendvič smo otišli do susedne prodavnice.
Seli smo da doručkujemo. Moj doručak sam pojeo pre nego što je ona počela da doručkuje jer je trebalo da napravi sendvič.
Ponudila me je njenim sendvičom rečima: “Probaj, moraš da probaš, mnogo je ukusan”.
Nekako halapljivo sam zagrizao njen sendvič, moj zalogaj je veći od njenog.
Rekla je: “Samo nemoj pola da mi odgrizeš, molim te”. Bilo je kasno da bih mogao da kontrolišem veličinu mog zalogaja.
Priznajem, dobro sam odgrizao. Bio je to veliki zalogaj, ali ne polovina prelepog sendviča…
Sledeće što je kazala bilo je: “Baš si bezobrazan, pa vidi, odgrizao si mi pola sendviča!”
Nepromišljeno mi je izleteo komentar: “Baš si cicija i to za hranu”. Sledeće što sam pomislio bilo je da mi to moja majka nikada ne bi prebacila.
Pomislio sam žena je žena a majka je majka. Bio sam u tim trenucima svestan poražavajuće činjenice da uveliko sažaljevam sebe u tim trenucima sopstvene rezignacije.
Ne rezignacije, rezignacija je lična predaja u beznađu. Ovo je bila samo predaja. Predaja kažem, jer sam sigurno bezbroj puta pre njenih reči bio i ja cicija za hranu.
Znam da je sigurno mnogo puta pre toga nisam ni ponudio sa nečim što sam nekada jeo. Možda sam tada i želeo da je ponudim, ali nisam.
Nebitno je što sam to uradio svaki put nenamerno.
Nije prošlo ni par minuta, zagrlili smo se i poljubili kao da se ništa nije ni desilo.
Prećutno smo podelili svaki naš nepodeljeni zalogaj iz prošlosti i budućnosti.zalogaj sendviča
Januar, 2013. godine.
Autor sajta.

4 pametna načina da podelite dom tokom razvoda

razvodVaš dom je verovatno najveći adut koji vi i vaš suprug posedujete, tako da je izuzetno važno da ga podelite pošteno tokom razvoda. Bez obzira šta se odlučite da uradite, verovatno ćete se suočiti sa porezom i finansijskim posledicama.

Evo četiri opcije koje važe za većinu ljudi:

1. Vi otkupite od vašeg supružnika polovinu kuće. Otkup je moguć samo ako imate gotovinu da ga finansirate. Ono što bi trebalo da platite supružniku ne mora da bude tačno polovina vrednosti vašeg doma. Možda ćete uzeti veći deo vaše štednje i vaš supružnik će dobiti manje od polovine cene za kuću. Nemojte se oslanjati na online procene za svoj dom. Obratite se profesionalcima za nekretnine da dobijete tačno, ažurirano mišljenje o ceni ili platite procenitelja da proceni vaš dom.

Dobra vest: Vi verovatno nećete dugovati nikakve takse na kapitalnu dobit kada prodajete svoju polovinu kuće kao posledicu razvoda.

Loša vest: Supružnici ponekad lažu. Ako ste taj koji prodaje, pribavite pismeni dokaz da je vaš bivši partner isplatio/la sve postojeće stambene dugove ili terete tako da ste sigurni da više niste odgovorni za bilo kakav dug.

2. Prodajte ga i podelite profit odmah. Možete se rešiti svog bračnog druga i vašeg doma ako se dom proda i odmah podelite zaradu.

3. Zadržite vaš dom dok se deca ne isele, a zatim ga prodajte i podelite dobitak. Kada su uključena deca, često će jedan roditelj ostati u kući sa decom, dok se drugi iseli iz kuće tokom razvoda. Kada su deca otišla, par prodaje kuću i deli profit.

4. Vi i vaš supružnik čuvate vaš dom i naizmenično tamo živite. Prilično je retko da porodica odluči da održi tri domaćinstva, ali može se desiti. Deca ostaju u prvobitnom domu, a roditelji naizmenično žive i sa decom i u svojim domovima nakon razvoda. Ako delite troškove, svaki odbija troškove koje je platio.

Dobra vest: Ostavljanje dece u domu vas pre svega kvalifikuje kao divnog roditelja.

Loša vest: Vi ćete patiti zbog puta koji deca prelaze kada idu između domaćinstava razvedenih roditelja.

http://realestate.aol.com/blog/on/smart-ways-split-house-divorce/

Dona DeZube

Preveo autor sajta.