Parking stubići

parking-stubic

Živimo u stanu koji smo otkupili od fabrike u kojoj je radio moj otac. Sada smo mi stanari vlasnici zgrade, stanova i zajedničkih prostorija u njoj. Vlasnik zemljišta na kojoj je naša zgrada izgradjena je ostala fabrika od koje smo otkupili stanove.

Već godinama unazad mi stanari koji imamo automobile imamo problem sa vozačima koji dolaze sa strane i parkiraju svoja vozila na našem parking prostoru. Nekada je tu bio znak upozorenja da je parking samo za stanare naše zgrade, ali je odavno uništen od strane pijanih momaka u kasnim noćnim satima. Naknadno je samo odsečen do samog asfalta i sada se vidi samo metalni prsten kao ostatak saobraćajnog znaka koji je tu postojao.

Nekoliko puta godinama unazad, pokušavao sam da dobijem saglasnost za postavljanje parking stubića. Ovo sam tražio na osnovu člana 3. iz Zakona o prometu nepokretnsti Republike Srbije: “Prenosom prava svojine na zgradi istovremeno se prenosi i pravo svojine na zemljištu na kome se zgrada nalazi, kao i na zemljištu koje služi za redovnu upotrebu zgrade. Prenosom prava svojine na zgradi izgrađenoj na zemljištu na kome vlasnik zgrade nema pravo svojine, već samo pravo korišćenja, prenosi se i pravo korišćenja na zemljištu na kome se zgrada nalazi, kao i na zemljištu koje služi za redovnu upotrebu zgrade”.

Upornost mi se ovaj put isplatila. Prebacivanje nadležnosti za izdavanje dozvole za parking stubić od Opštine na fabriku i obratno je prestalo. U telefonskom razgovoru dana 18.11.2016. dobio sam konačan odgovor. Predsednik Upravnog odbora fabrike koja je bila vlasnik zemljišta, rekao mi je sledeće. “Možete postaviti parking stubić na vašem parking prostoru ako imate postignut dogovor sa stanarima. Ovo je dogovoreno sa generalnim direktorom fabrike i opštinom koja vam neće praviti problem. Pismenu saglasnost vam ne možemo dati, dajemo vam ovom prilikom samo usmenu saglasnost. Kod davanja pismene saglasnosti smo imali problem sa stanarima zgrade u ulici Narodnog fronta, pa vam iz tog razloga ne dajemo istu. Tamo su stanarima iz prvog ulaza dali pismenu saglasnost koju su ubrzo zatražili i stanari sa drugog ulaza. Kako su je morali izdati i njima, stanari sa trećeg ulaza su se pobunili da su im parking prostori zagradjeni “ispod prozora” što nije tačno. Nije tačno jer se zelena površina nalazi izmedju parkinga i samih prozora na zgradi.

Zaključak je da smo to opet bili mi i naše neobjašnjivo negativne naravi kada smo sami sebi najveći dušmani. “Da komšiji crkne krava, da nam svima bude prazna štala”.

Autor sajta